Zoals u in deel een van de do’s and don’ts in Duitsland al heeft kunnen lezen, is Duitsland voor vele ondernemers een erg interessant land om naar uit te breiden. Maar hoe daar zaken worden gedaan, is totaal anders dan in Nederland. In deel twee gaan we nog wat dieper in op de Duitse zakelijke gewoontes.

Geduld is een schone zaak

Hoewel het belangrijk is om een strak verhaal te hebben in uw bespreking, betekent dit niet dat een beslissing snel genomen gaat worden. Duitse bedrijven zitten vaak erg lang in dezelfde patronen, ze veranderen niet snel. Duitse bedrijven werken vaak erg lang samen met dezelfde partners. Beslissingen worden net zo lang besproken totdat elke haak en oog eruit is gehaald. Het is van belang om dit proces te accepteren en geen onnodige druk op te leggen.

Pünktlich, pünktlich, über alles.

Dit zal voor velen het bekendste punt zijn, de Duitse ‘pünktlichkeit’. Maar dit is ook echt enorm belangrijk, wees nooit te laat! Er wordt vaak lacherig over gedaan vanuit onze kant, maar het op tijd komen heeft alles te maken met uw betrouwbaarheid. Als u de eerste keer te laat komt zal dit een enorm slechte indruk geven en misschien zelfs de verdere samenwerking beëindigen. 

Probeer altijd minstens tien minuten te vroeg te zijn. Mocht u het idee hebben dat u ook maar twee minuten te laat bent, bel dan. Voor u is het een kleine moeite, maar het kan uw samenwerking redden. Denk hier ook over na als u uw afspraak in gaat plannen, Duitsland is een groot land met veel verkeer. Het is daarom ook erg gebruikelijk om meetings wat later in de middag in te plannen. Mocht dit niet kunnen, is het misschien de moeite om een hotel in de buurt te boeken.

Deutsch ist wichtig!

Natuurlijk gaat ook Duitsland met zijn tijd mee, maar over het algemeen is het nog van belang om de Duitse taal onder de knie te hebben. Hiermee heeft u in ieder geval een voetje voor op de rest. Als u de moeite doet om uw gesprek in het Duits te voeren, creëert dit een groot vertrouwen met uw (toekomstige) partner. Dit is natuurlijk helemaal van belang als u zaken doet met kleinere bedrijven. Hier zult u anders snel tegen een taalbarrière aan gaan lopen. 

Zo kunt u bijvoorbeeld een training Duits volgen of een native speaker inhuren die u bij kan staan. Ook is het van belang om uw teksten op uw website door een professioneel vertaalbureau te laten vertalen. Tekstfouten kunnen namelijk echt niet, het moet volledig kloppen. Een spelfout kan direct een dealbreaker zijn.

Daarnaast is het van belang om een jurist naar uw stukken, zoals een website of een folder, te laten kijken om te controleren of alles juist beschreven is. Duitsers houden ervan om alles uit te pluizen en te kijken of het wel rechtsgeldig klopt. U loopt anders zomaar het risico om aangeklaagd worden.

Landelijk of regionaal?

Zoals u weet kunnen de cultuurverschillen in Nederland erg groot zijn tussen bijvoorbeeld Friesland en Limburg. Maar Duitsland is groot, heel groot. Dit betekent dat de verschillen tussen noord en zuid, oost en west, gigantisch zijn. Plus, de wetgeving kan totaal anders zijn in de verschillende bundesländer. Het is dus van belang om hier goed naar te kijken. Wellicht is het zelfs handig om hier lokale experts in te schakelen.

Hiërarchie boven alles

De Duitsers hebben de hiërarchie zo ongeveer uitgevonden, dit is ook een bekend stereotype voor Nederlanders, maar het is ook echt waar. Besluiten worden zelden door het team genomen, vrijwel altijd vanuit het bestuur of de directie. Dit werkt ook andersom, uw gesprekspartner zal het erg waarderen wanneer hij tegenover een persoon met een gelijkwaardige functie zit, in ieder geval een medewerker die hoger in het bedrijf zit zoals een directeur of manager. Een medewerker sturen met een lage functie kan een dealbreaker zijn.

Alles op een rijtje

Zoals u kunt zien zijn er toch aardig wat verschillen met onze oosterburen. Het kan wat demotiverend overkomen maar wij hebben gemerkt dat als u de moeite neemt om u aan de Duitse manieren aan te passen, u al een goed streepje voor hebt. Er is een langzame verandering gaande, vooral bij grotere bedrijven. Deze worden langzaamaan laagdrempeliger en staan steeds meer open voor innovatie. Zolang u de bovenstaande ‘regels’ maar op de juiste manier implementeert, kunt u er zeker van zijn dat dit zeer gewaardeerd wordt.

Mocht u over dit onderwerp meer informatie willen hebben of tijdens een persoonlijk gesprek willen kijken naar uw kansen in Duitsland? Of misschien juist kijken naar eventuele verbeterpunten in uw strategie, dan kunt u ons altijd benaderen. We drinken graag een kopje koffie waarbij we u meenemen in de Duitse ondernemingswereld.

WE KOMEN GRAAG MET U IN CONTACT!

Maak hieronder een (gratis) vrijblijvende afspraak

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.